Láng Viktória

 

Gyerekként a gyöngyfűzés indított el az utamon, mivel nem értettem, hogy hogy lehet formákat létrehozni egymás után felfűzött gyöngyökből. Később kaptam egy egyszerű, virágmintás gyöngykarkötőt, ami érdeklődésem áldozatául esve, felfedte előttem a formák végtelen lehetőségét. Számos gyöngyszalag, gyöngygallér, figurák és szövés után végül ismét szembe találtam magam a gyerekként nagyon szeretett ásványokkal. Az ásványokkal mélyebb szinten csak később kezdtem el foglalkozni. Színük, kialakulási módjuk lenyűgözött és mélyebb kutatásra ösztönzött. Mi lehet a különbség egyes ásványok között, ami túlmutat a fizikai formán. Őseink megfigyelései tapasztalatai azt mutatják, hogy az ásványok szerkezetük, összetételük alapján segíthetnek, támogathatnak testi, lelki problémák esetén. Elődeink az ásványok, gyógynövények, illóolajok és egyéb természet adta csodák felhasználásával gyógyították magukat. Úgy tartották, hogy a testet a lélek betegíti meg, így minden, ami öröm és jó a léleknek az kihat a testre is. Tisztelték a természetet és azokat a kincseket, amiket az ő jólétükre, örömükre nyújtott.

A természet nap mint nap újabb csodákkal kápráztat el.

Az  alkotás  folyamata

Nem igazán szoktam tervezni. A formák és az alkotóelemek a munkafolyamat során alakulnak, állnak össze. Az alkotási folyamat azzal indul,hogy az asztalon fekvő ásványok sokaságából kiválasztom a fő alkotó elemeket, egymás mellé helyezem, majd az együttes energiájuk, formájuk inspirálja és ihleti meg a végleges formát. Minden darabnak megvan a maga egyedi energetikája, varázsa, ami nem csak küllemével, de belső értékével is elvarázsolja viselőjét.

Hitvallásom

Ékszereimben az ásványok tanulmányozásából szerzett ismereteimet és a természet iránti szeretetemet igyekszem ötvözni. Célom, hogy az emberek a munkáimban ne csak a szépet lássák, hanem azt a csodát is, amivel a természet nap, mint nap elkápráztat. Fontos hogy átérezzék azt a szeretetet és gondoskodást is, amivel az élet ajándékoz meg minket.

Alapanyagok 

Ékszereimhez az ásvány, drágakő alapanyagokat gondosan megválogatom. A csiszolt ásványokat, kristályokat hazai és külföldi ásványcsiszolóktól, leinformált, jó minőségű termékeket forgalmazó nagykerektől szerzem be. Gyakran használok saját, vagy hazai kiskereskedők gyűjtéséből származó ásványokat is, amiket natúr, kezeletlen formában dolgozok tovább, ami még inkább naturális, természetes kinézetet kölcsönöz a medáloknak és energetikai hatása is „tisztább”.

Sajnos manapság a piacon rengeteg hamisítvány, ásványnak árult, de nem valódi kő található. Egyeseket nagyon nehéz felismerni és még a gyakorlottabbakat is megtévesztheti. Egyes ásványok színezése, hőkezelése már a régebbi időkre is visszanyúlik. Egyes folyamatokat az ásványok tartósabbá tétele miatt alkalmaznak másokat, mint a festés vagy színerősítés az esztétikai érték fokozása végett.

Ékszereimhez csak jó minőségű eredeti ásványokat használok, a festett, esetleg hőkezelt ásványokról természetesen tájékoztatom a vásárlókat.